Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A terhesség az egyik legizgalmasabb és legboldogabb szakasza a család életének, azonban temérdek kérdéssel és kétséggel teli is egyben. Ezen kérdések nagy része a születendő gyermek egészségére vonatkozik. Szerencsére napjainkra már egy sor vizsgálat áll a kezelőorvos és a kismama rendelkezésére, hogy a felmerülő kérdésekre választ kapjanak. 

A kromoszómák számbeli és szerkezetbeli eltéréseinek szűrésére több módszer is rendelkezésre áll, ezek előnyeit és hátrányait szeretnénk most bemutatni. Valamint támpontot adni, hogy kinek ajánlott a legújabb generációs magzati szűrőteszt a hazai és nemzetközi ajánlások figyelembevételével.

Kismamaként az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésemre:

Az amerikai orvosi genetikai kollégium (ACMG American Collage of Medical Genetics and Genomics) ajánlása szerint minden várandóst tájékoztatni kell, hogy a legpontosabb magzati szűrőteszt a leggyakoribb triszómiák szűrésére a nem-invazív magzati szűrőteszt. Azonban bizonyos esetekben különösen érdemes megfontolni a nem-invazív magzati szűrteszt elvégzését:

35 év feletti anyai életkor

genetikai rendellenesség előző várandósságnál

genetikai rendellenesség a családi kórtörténetben

eltérés a magzati ultrahang leletben

eltérés az anyai vérből végezett biokémiai teszt (pl. kombinált teszt) eredményekben

 

A nem-inzvazív magzati szűrőtesztekkel kapcsolatos további kérdéseivel keresse bizalommal kollégáinkat az elérhetőségeink valamelyikén. A PentaCore Laboratórium a Panorama teszt, az elérhető legpontosabb magzati szűrőteszt hazai képviselője.

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s