Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések a Panorama® teszttel kapcsolatban

 • Miért a Panorama® prenatális szűrőtesztet válasszam?
  A Panorama® prenatális szűrőteszt széleskörű szolgáltatást nyújt minden kismamának. A jelenleg elérhető legpontosabb újgenerációs teszt mellé ingyenes genetikai tanácsadást nyújtunk minden várandósnak a teszt elvégzése előtt és a lelet közlésekor. Hazánkban elsőként vezettük be, hogy szükség esetén a megerősítő diagnosztikus teszt (amniocentézis) megszervezését és elvégzését is biztosítjuk kismamáink számára. Mindezek mellett a Világ több, mint 60 országában elérhető Panorama® tesztből havonta közel 40.000 vizsgálatot végeznek el, és büszkék vagyunk rá, hogy a kiemelkedő minőségbiztosítás mellett elvégzett Panorama® tesztek száma jóval meghaladta már az 1.000.000 vizsgálatot!
 • Mit vizsgál a Panorama® prenatális szűrőteszt?
  A Panorama® prenatális szűrőteszt széleskörűen jár el a betegségek vizsgálata során. Az alapcsomag tartalmazza a Down-szindróma (21-es triszómia), Edwards-szindróma (18-as triszómia), Patau-szindróma (13-as triszómia), Klinefelter-szindróma (XXY), Jacob-szindróma (XYY), Turner-szindróma (X-monoszómia), Tripla X-szindróma (XXX), tripliodia, mozaicizmus és eltűnő iker terhesség szűrését valamint a magzat nemének a meghatározását. A mikrodeléciós panel további öt mikrodeléció: Di-George, Cri-du-Chat, Prader-Willi, Angelmann- és az 1p36 deléciós szindrómák szűrését tartalmazza.
 • Kinek ajánlott a Panorama® prenatális szűrőteszt?
  A Panorama® prenatális szűrőteszt az egyetlen olyan nem invazív (beavatkozást nem igénylő) prenatális szűrőteszt, amelyet nem csak magas, hanem alacsony kockázatú betegcsoporton is vizsgáltak. A szűrőteszt tehát nem csak olyan kismamáknak ajánlott, akiknél magas a kockázat valamelyik, a Panorama® teszt által vizsgált magzati kromoszóma rendellenesség előfordulására, mert az családi halmozódást mutat, vagy 35 év feletti az anya, hanem a fiatalabb és családi halmozódást nem mutató anyák esetében is. Havonta több mint 40.000 Panorama® tesztet végeznek el világszerte.
 • Hányadik terhességi héttől végezhető el a Panorama® teszt?
  A Panorama® prenatális szűrőtesztet a 9. terhességi héttől a 20. terhességi hétig ajánlott elvégeztetni. A vizsgálat elvégzése szempontjából a legideálisabb terhességi kor személyenként különböző lehet, ezért javasoljuk, hogy a legoptimálisabb időpont megválasztása érdekében egyeztessen klinikai genetikusainkkal vagy kezelőorvosával.
 • Mit jelent az alacsony rizikójú Panorama® lelet?
  Alacsony rizikójú Panorama® teszt esetén nagy valószínűséggel kizárható, hogy a magzat a teszt által vizsgált betegségekben érintett lenne.
 • Mi történik, ha magas kockázat a leletem eredménye?
  Magas kockázatú Panorama® teszt azt jelenti, hogy a magzat nagy valószínűséggel a Panorama® teszt által vizsgált kromoszóma rendellenességek valamelyikével érintett. Ilyen esetben a klinikai genetikai konzultációt követően szükséges a teszt eredményét megerősíteni egy diagnosztikus vizsgálattal (amniocentézis vagy chorion-boholy biopszia). A megerősítő vizsgálat (amniocentézis) költségeit a PentaCore Laboratórium magára vállalja. A vizsgálatot egy héten belül megszervezzük minden érintett számára egy magánklinikán, nemzetközileg is elismert és megbecsült szakemberek segítségével. Ezáltal is időt, szorongást és pénzt spórolva a kismamáinknak.
 • Kivel tudok konzultálni a Panorama® teszt által vizsgált genetikai rendellenességekről?
  A Panorama® teszt által vizsgált betegségek értelmezését és jelentőségét klinikai genetikusainkkal tudják megvitatni. Fontos minden esetben a családi kórtörténet felderítése. Szakorvosaink segítenek abban, hogy a várandósok megfelelően tájékozódjanak a teszt által vizsgált betegségekről valamint a leletek értelmezésében és további lehetőségek ismertetésében.
 • Hány nap múlva kapok eredményt?
  A jelenleg elérhető legpontosabb prenatális teszt, a Panorama® teszt eredményéről a minta laboratóriumba történő érkezését követő 7-10 munkanap elteltével tudjuk tájékoztatni Önt. Az időtől való eltérés előfordulhat, de ez nem az eredménytől függ, hanem technikai okai vannak, semmilyen módon nem befolyásolja a Panorama® vizsgálat pontosságát és eredményét. Az eredményt egy munkatársunk kapja meg, visszakódolja, elkészíti a magyar leletet és a lehető leggyorsabban elküldi Önnek.
 • Egészségpénztári kártyával lehet-e fizetni?
  Laboratóriumunkban közvetlen egészségpénztári kártyával történő fizetés nem lehetséges. Azonban vannak szerződött egészségpénztári partnereink, melyek listáját megtalálja honlapunkon. Az egészségpénztárak részére számlát tudunk kiállítani a vizsgálat költségéről, melyet utólag benyújtva elszámolhat velük. A vizsgálat teljes költségét a szerződött pénztárak utólag visszatérítik. Kérjük, hogy egészségpénztári számla kérése esetén hozzák magukkal tagkódjukat (pénztári azonosítójukat). http://www.pentacorelab.hu/egeszsegpenztarak
 • Mennyibe kerül a Panorama® teszt?
  A Panorama® teszt most csomagtól függően akár 169.000 Ft-ért megvásárolható. A fizetés történhet készpénzzel, bankkártyás fizetéssel vagy átutalással is. http://www.panoramateszt.hu/panoramatest/mennyibekerul
 • Mennyire pontos a Panorama® teszt?
  A Panorama® prenatális szűrőteszt újgenerációs technológával vizsgálja a magzati kromoszóma rendellenességek széles körét. A technológiának köszönhetően a teszt érzékenységi mutatói kiemelkedően magasak. Mind a specificitása, mind a szenzitivitása a tesztnek meghaladja a 99,99%-ot. A magzat nemének a meghatározásában nem tévedett még a Panorama® teszt. További fontos érzékenységi mutatókat és összehasonlításokat az alábbi weboldalon talál: http://www.panoramateszt.hu/panoramatest/szakembereknek
 • Mi történik a saját és a gyermekem adataival?
  Nálunk biztonságban érezheti magát. A vérminták többszörös anonimizáláson mennek keresztül magyar jogszabályoknak megfelelően, ily módon nem jut külföldre olyan adat az anyáról és a magzatról, amely alapján azonosítani lehetne őket. A minták a feldolgozás után megsemmisítésre kerülnek, kutatási célra sem használják fel azokat, ezért semmilyen módon nem azonosítható be sem az anya, sem a magzat.
 • Alkalmazható-e ikerterhesség esetén a Panorama® teszt?
  Igen alkalmazható.
  A Panorama® prenatális szűrőtesztet egyedülállóként a jelenleg elérhető tesztek között képes magzati frakció értéket biztosítani mindkét magzathoz, meghatározni a magzatok nemét illetve megállapítani azt, hogy egy vagy kétpetéjű terhességről van szó.
 • Hol tudom elvégeztetni a Panorama® tesztet?
  A Panorama® prenatális szűrőteszt által kínált széleskörű szolgáltatást laborunkban, a PentaCore Laboratóriumban (1084, Budapest, Bokréta utca 7.) vagy budapesti és vidéki partnereinknél tudják igénybe venni. A partnereink listáját az alábbi weboldalon találja meg: http://www.panoramateszt.hu/panoramatest/kapcsolat
 • Hol találok további információt a Panorama® tesztről?
  A Panorama® prenatális szűrőtesztről további információt a www.panoramateszt.hu weboldalon talál. Ha további kérdések merülnek fel Önben, hívja bátran kollégáinkat a 06-80-69-69-69-es ingyenesen hívható zöldszámon.